Glassnijden voor beginners

 Het snijden en breken van glas is makkelijker dan de meeste mensen denken, hier geven we uitleg glassnijden voor beginners.  We beschrijven hieronder de meest voorkomende manieren om dit te doen.

Allereerst gebruik je voor het snijden van glas dat gesmolten moet worden, geen snij-olie, want olie veroorzaakt doffe plekken tijden het fusen van het glas. Een eenvoudig model glassnijder volstaat dus prima. Voor glas-in-lood kun je prima met snij-olie werken, dit maakt het snijden het breken wel wat makkelijker, plus is het goed voor het behoud van het snijwieltje van je glassnijder.

Zorg er voor dat je goed zicht hebt op het snijwieltje, zodat je goed lijnen kunt volgen. De klassieke glassnijders hebben vaak een snijwieltje dat midden onder de houder zit, waardoor je niet goed kunt zien waar je precies snijdt. Bij Fenix Glas vind u in de webshop een ruime collectie glassnijders. 

 glassnijder | Fenixglas

 DE BASISPRINCIPES GLASSNIJDEN

Zet je glassnijder op het randje van het glas, in een hoek van ongeveer 70 graden. Oefen een lichte druk uit op de glassnijder en snijd van boven naar onder, tot het einde van het glas. Als je vlot snijdt, hoor je een licht krassend geluid, dat is het teken dat je goed snijdt. Hoe langzamer je snijdt, hoe minder dat geluid te horen is. Dat betekent echter niet dat je niet goed hebt gesneden dus ga niet onnodig hard op de glassnijder drukken. Je kunt ook van beneden naar boven snijden, dat maakt niet uit. Indien je bijvoorbeeld lijnen op glas hebt getekend die je moet snijden, dan is het handiger om van beneden vaan boven te snijden, omdat je dan precies ziet waar het wieltje het glas raakt.

Belangrijk: als je eenmaal hebt gesneden, ga dan niet nogmaals over dezelfde lijn.  Als het ook maar enigszins zichtbaar is waar je hebt gesneden, is het glas daadwerkelijk ingekrast en dus geschikt om te breken. Als je nogmaals met je glassnijder over dezelfde lijn gaat, verslijt de snijder in rap tempo en het voegt niets toe aan de kwaliteit van je snijlijn.

 STROKEN SNIJDEN

Om rechte stroken te kunnen snijden is een snijhaak of liniaal met rubber strip aan de onderkant een handig hulpmiddel. Plaats de snijhaak aan de onderkant tegen een recht stuk glas, en houd met je linkerhand de snijhaak én het glas goed vast. Met je rechterhand snijd je het glas van boven naar onder (!) en gebruik je de snijhaak als geleider. (linkshandige mensen kunnen het precies andersom doen natuurlijk)

glassnijden_snijhaak | Fenixglas

GLAS BREKEN

Als je goed hebt gesneden is het breken ook vrij gemakkelijk. Bij een wat groter glasplaatje neem je het plaatje in beide handen, zet je vingers en duimen onderaan het glas, met de snijlijn precies tussen je duimen. Oefen nu een neerwaartse kracht uit met je duimen en wijsvinger, met beide handen tegelijk. Het glas zal in 2 delen breken.

 glassnijden_breken | Fenixglas

Wat als het breken niet lukt?

Wat als het niet lukt? Natuurlijk bestaat de kans dat je niet goed hebt gesneden, of niet tot onderaan hebt doorgesneden, en dat is wel een voorwaarde. In dat geval moet je een nieuw stuk snijden of de snijlijn verder doorzetten. Een andere mogelijkheid is dat je een harde glassoort hebt en/of je niet over genoeg kracht in je vingers beschikt. Dit is heel gemakkelijk op te lossen met de runner-tang (breektang). Deze tang simuleert de eerder beschreven breek-methode. Zet de runner-tang met het witte pijltje op de rand van het glasplaatje, met het pijltje precies in het verlengde van de snijlijn. Bij de onderste helft van deze tang zit een klein bobbeltje, wat dan precies aan de onderkant op de snijlijn terechtkomt. Door nu de tang in te knijpen zal het glas precies op de snijlijn breken. Uiterst handig dus! 

Glas_breektang | Fenixglas

KLEINE STUKJES GLAS BREKEN

Als je hele kleine stukjes glas moet breken, lukt dat niet met je handen of de runner-breektang. In dat geval gebruik je een breek/gruistang. Deze tang heeft een platte en een bolle kant. Zet de tang met de platte kant naar boven gericht op het glas, dwars tegen de snijlijn aan. Houd het grotere stuk glas goed vast en breek met een neerwaartse beweging het stukje af.

glassnijden_gruistang | Fenixglas

 

Mocht het glas te klein zijn om nog met de hand vast te houden, dan kun je ook heel eenvoudig 2 van deze tangetjes tegenover elkaar zetten, zodat dat de snijlijn precies tussen de 2 tangen ligt. Maak dezelfde breek-beweging als je met je handen zou doen en het glas breek eenvoudig op de lijn.

glassnijden_2gruistangen | Fenixglas

 GEBOGEN LIJNEN SNIJDEN

Natuurlijk is het ook mogelijk om geen rechte, maar juist gebogen lijnen te snijden. Teken je patroon met een stift op het glas en snijd van onder naar boven over je lijn. Met hulp van de kleine breek/gruistang breek je voorzichtig de stukken van elkaar. Té sterk gebogen lijnen kunnen wel problemen opleveren tijdens het breken maar hier geldt: oefening baart kunst.

glassnijden_gebogenlijn | Fenixglas 

RONDJES SNIJDEN VAN GLAS

Ronde vormen zijn vaak leuk, dus probeer ook eens om een cirkel te snijden. Teken een rondje op het glas, met behulp van bijvoorbeeld een dekseltje of potje. Gebruik hiervoor bij transparant glas een gewone zwarte stift. Bij zwart, ondoorzichtig glas is dit echter niet zichtbaar dus gebruik hier een witte stift uit het Fenix assortiment. Begin met snijden aan de rand van het glasstukje en volg de hele cirkel. Daarvoor moet je natuurlijk het glasstukje regelmatig meedraaien, maar probeer dan de glassnijder niet van zijn plaats te halen. Dat is in het begin vrij lastig maar na enkele keren gaat het zeker beter. Zet vervolgens nog een aantal snijlijnen vanuit de cirkel naar de rand van het glas, zodat je het glas in 5 of 6 stukken van de cirkel kunt afbreken. Breek het glas rondom de cirkel weg met een kleine breek/gruistang, waarbij je begint met het stukje waar je met snijden bent begonnen.

 Glas_cirkel_snijden | Fenixglas

glas_rondjes_snijden | Fenixglas

glas_rondjes_snijden-2 | Fenixglas

 

GLAS GRUIZEN

De breek-gruistangen zijn aan de binnenkant geribbeld en dat is bedoeld om ermee te gruizen. Als je bijvoorbeeld stukjes glas hebt met erg scherpe puntjes, of randjes die niet mooi gebroken zijn, dan kun je die hiermee bijwerken. Zet het glas met de ongewenste punt of rand tegen de ribbels en schraap als het ware het glas eraf. Zo kun je bijvoorbeeld ook je cirkelvormen bijwerken, omdat die nooit perfect breken. 

glas-gruistang | Fenixglas

GEBRUIK TIJDENS HET GRUIZEN ZEKER EEN VEILIGHEIDSBRIL!

 

 • Aangemaakt op .

Aboneer je op de Fenix Nieuwsbrief

Laat hier je emailadres achter en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de branche. 

 • Fenix Groothandel

  Van der Heijdenstraat 1
  5081 CW  Hilvarenbeek (NL)
  Tel: +31 (0)13 590 90 37
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Fenix Winkel

  Besterdring 88
  5014 HM  Tilburg
  Tel: +31 (0)6 2160 1587
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  K.v.K.: 61140430
  IBAN: NL 60 ABNA 0469 2571 56
  BTW nr: NL854225808B01
  Algemene Voorwaarden

Openingstijden groothandel 

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

09.00 - 17.00
09.00 - 17.00
09.00 - 17.00
09.00 - 17.00
09.00 - 17.00
gesloten

Openingstijden Winkel

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

13.00 - 17.00
gesloten
gesloten
13.00 - 17.00
10.00 - 17.00
10.00 - 16.00

 

All rights reserved Fenix Glas BV 2020

Privacy & cookiestatement