Diagonale verdeling Glas-in-lood
Hoe maak je nu eigenlijk een glas-in-lood paneel met een diagonale verdeling ?
Bij het maken van een glas-in-lood paneel is het vrij eenvoudig te leren hoe men rechthoekige stukjes glas-in-het loodnet moet zetten. Gebogen lijnen in een glas-in-lood paneel is vaak al iets moeilijker maar met enige ervaring is ook dat snel aan te leren…..
Glas-in-lood: diagonale verdeling maken
Het zetten van wybertjes (diagonale verdeling) daarentegen lijkt eenvoudig maar veel mensen weten toch niet wat hiervoor de beste methode is. Het lijkt eenvoudig omdat alle glasstukjes recht gesneden zijn, maar de volgorde van het plaatsen is het addertje onder het gras bij een glas-in-lood paneel met een diagonale verdeling.
Een fout die vaak wordt gemaakt is dat een diagoneel glas-in-lood paneel vanuit een hoek wordt opgebouwd, waarbij de wybertjes in lange rijen worden gezet. Elke rij wordt met een schuin geplaatst loodprofiel afgesloten Zie afbeelding, de cijfertjes geven de zet-volgorde van de glas-in-lood glaasjes aan.
Dit lijkt misschien logisch maar is het zeker niet. Op deze manier wordt er namelijk geen stevigheid in het glas-in-lood paneel ingebouwd. De druk (zwaartekracht) vanaf boven zal er op den duur voor zorgen dat alles naar beneden inzakt en er bovenaan het glas-in-lood paneel een overschot aan ruimte zal ontstaan.Vaak worden de lange loodstrips van een stalen kern voorzien met de gedachte dat dit het geheel sterk maakt, echter dat houdt de “zakkende beweging” van de glaasjes niet goed tegen.
Zo bouw je een glasinlood paneel met diagonale wybertjes verdeling wel op !
Hier wordt het glasinlood paneel van onder naar boven gevuld, met steeds 2 wybertjes, die worden afgesloten met een loodstripje. In het plaatje zijn dit de dikkere zwarte lijnen. De nummers zijn de zet-volgorde van de glaasjes en er wordt van links naar rechts gewerkt.
Werk zo door van links naar rechts tot en met het laatste halve wybertje tegen de rechter zijkant.
Een volgende rij wybertjes wordt geplaatst van rechts naar links, en ook nu worden er steeds loodstripjes geplaatst over 2 wybertjes – in het plaatje de zwarte lijnen.
Eenmaal aan de linkerkant aangekomen gaan we weer de volgende rij wybertjes zetten, van links naar rechts. Steeds wordt er weer een loodstripje gezet over 2 wybertjes – in het plaatje de dikkere grijze lijnen.
Zo bouw je verder tot het glasinlood paneel vol is.
Per saldo worden er dus nooit langere loodstrips gezet dan over 2 wybertjes, waarbij de T-verbinden voor de stevigheid in het glasinlood paneel zorgen.
Het gebruik van staallood is bij deze techniek niet nodig, door de structuur heeft het paneel voldoende stevigheid. Mocht het paneel heel erg groot zijn, dan kan er eventueel toch van staallood gebruik worden gemaakt. In dat geval kunt u in verspringend patroon een aantal korte staalloodstripjes gebruiken, zoals op deze tekening aangegeven. Laat de strips elkaar in hoogte niet overlappen.
Deze tekst is geschreven door Ellen Prinse