• Start
 • Blog
 • Verschillende soorten mondgeblazen Lamberts glas

Verschillende soorten mondgeblazen Lamberts glas

Mondgeblazen plaatglas…voor wie het nog niet weet hoe dat wordt gemaakt, hebben we hier 2 boeiende videobeelden uit de fabriek:

    

Maar ken je de verschillen tussen de diverse mondgeblazen types antiekglas van Lamberts? We zetten de belangrijkste soorten Lamberts glas voor je op een rijtje;

Lamberts Echt antiekglas

Dit populaire glas is ca. 3 mm dik en wordt in een plaatformaat van ca 60x90 cm geleverd. Het wordt gekenmerkt door ronde belletjes en veel streepjes (“rietslag”) in het glas. De belletjes zijn het gevolg van het blaaswerk, de streepjes ontstaan omdat de mal waarin het glas wordt gevormd, kleine spijkerpuntjes bevat. Bijzonder mooi glas met een standaard kleurenpalet van meer dan 200 verschillende tinten. En als je daar nog niet uit kunt kiezen, heeft Lamberts nog wel 5000 andere tinten in voorraad staan!

Lamberts_echt_antiek_glas | Fenixglas

 

Lamberts Neu Antiek glas

Dit glas kenmerkt zich door de langgerekte belletjes, de grote afmeting van de platen (90x90 cm) en het glas is extra dun, ca. 2 mm. Deze kenmerken hangen met elkaar samen doordat de glasballon verder wordt uitgeblazen, waardoor het glas vanzelf dunner wordt en de luchtbelletjes uitgerekt worden. Het wordt veel toegepast voor restauratiewerkzaamheden, omdat het vroeger veel werd gebruikt. Het standaard assortiment bestaat uit 12 zachte tinten.

Neu_antiek_glas | Fenixglas

 

Lamberts Goetheglas

Deze glasplaten van ca. 3 mm dik hebben géén streepjes omdat ze in een gladde mal worden gevormd, en ze hebben vrijwel géén luchtbellen. Het maken van glas zónder luchtbellen vergt een merkwaardige bewerking; in het hete gemeng worden aardappelen gedaan. Die bevatten namelijk cellulose, wat “ontgassend” werkt. Er ontstaan grote luchtbellen die naar de oppervlakte van het hete glas stijgen, en tijdens hun weg naar boven worden alle kleinere luchtbellen mee naar de oppervlakte afgevoerd. Zo ontstaat dit mooie gladde glas, wat – met name in groentinten - erg veel wordt gebruikt voor de ramen van protestantse en gereformeerde kerken. Gekleurd Goetheglas is ook wel bekend onder de naam Inlustro en het blanke Goetheglas glas wordt ook vaak “Restauro” genoemd.

Lamberts_goetheglas | Fenixglas

 

Blank LambertsLamberts_blank_glas | Fenixglas

In tegenstelling tot wat u wellicht denkt, is dit glas niet kleurloos, die verwarring vindt zijn oorsprong in de Duitse benaming voor helder glas. Dit glas, waarvan een beperkt, niet-gestandaardiseerd kleurenpalet bestaat, is even glad als het Goetheglas, maar heeft wél de rietslag zoals het Echt antiekglas. Dit glas wordt ook wel gebruikt als alternatief voor gekleurd Artista. 

Artikel nummer 37XXBlank is het alternatief voor licht geel artista en is normaliter uit voorraad leverbaar.

De code BLANK staat dus voor : geen luchtbellen en wel rietslag. 

 

Lamberts Uberfang glas

Het neusje van de zalm uit de fabriek is het exclusieve Uberfang glas. Dit schitterende glas bestaat uit een basisglas met een miniscuul dun toplaagje van een andere kleur. De basislaag kan blank zijn, maar ook gekleurd. In het laatste geval geeft dat meestal een bijzonder mooi, diffuus kleureneffect. Door de afwijkende toplaag leent dit glas zich ook uitstekend voor het etsen of zandstralen van het glas, waarmee bijzondere effecten gecreëerd kunnen worden. Bij het snijden van dit glas moet men de glassnijder wel op de kant van het basisglas plaatsen, omdat dit de beste en mooiste breuk geeft.

Lamberts_uberfang_glas | Fenixglas

 

Nog meer Lamberts……

In de fabriek van Lamberts in Duitsland worden niet alleen deze typen glasplaten gemaakt. Zo komen er ook unieke, bontgekleurde mondgeblazen glasplaten, verzilverd glas, Tish kathedraalglas, butzen en nog vele andere soorten glas uit de fabriek. Ook de “Dalle de verre” glasblokken komen hier vandaan. Het bedrijf biedt volop mogelijkheden voor speciale opdrachten en projecten, en vele gerenommeerde glazeniers en kunstenaars gebruiken dit bijzondere glas voor hun projecten, die soms zelfs op speciaal verzoek, naar opdracht worden vervaardigd.

 

Aboneer je op de Fenix Nieuwsbrief

Laat hier je emailadres achter en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de branche. 

 • Fenix Groothandel

  Van der Heijdenstraat 1
  5081 CW  Hilvarenbeek (NL)
  Tel: +31 (0)13 590 90 37
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Fenix Winkel

  Besterdring 88
  5014 HM  Tilburg
  Tel: +31 (0)6 2160 1587
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  K.v.K.: 61140430
  IBAN: NL 60 ABNA 0469 2571 56
  BTW nr: NL854225808B01
  Algemene Voorwaarden

Openingstijden groothandel 

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

09.00 - 17.00
09.00 - 17.00
09.00 - 17.00
09.00 - 17.00
09.00 - 17.00
gesloten

Openingstijden Winkel

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

13.00 - 17.00
gesloten
gesloten
13.00 - 17.00
10.00 - 17.00
10.00 - 16.00

 

All rights reserved Fenix Glas BV 2020

Privacy & cookiestatement