Voorbereiden / prepareren glasoven voor glasfusing

voorbereiden glasoven

Wanneer je glas gaat smelten in de fusingoven zul je een aantal zaken moeten voorbereiden. Standaard is een glasoven meestal voorzien van een stenen bodem, waar je het glas niet direct op kunt leggen omdat het er anders op vast kan smelten. Er zijn diverse opties:

 

Glasfusing op een ovenplaat

Een goede ovenplaat is onmisbaar bij een glasoven. Ze zijn verkrijgbaar in diverse maten. Het verdient de voorkeur om een zo dun mogelijk plaat te gebruiken, omdat een ovenplaat veel hitte absorbeert en vasthoudt. Heb je een klein werkstuk, gebruik dan een kleine, dunne ovenplaat. Heb je een groot werkstuk dan moet je dus een grotere ovenplaat gebruiken, die dientengevolge ook dikker is. Sinds een paar jaar zijn er platen met open koelkanalen beschikbaar zodat de warmte-absorptie niet te extreem wordt. Deze platen met koelkanelen heten "Extru-platen". 

Het glas kan niet rechtstreeks op de plaat worden gelegd omdat ook dan het glas eraan zou kunnen plakken. Daarom moet een losmiddel worden gebruikt en daar zijn verschillende mogelijkheden;

 1. Shelfprimer. Dit is een losmiddel in poedervorm, Je kunt dit poeder aanmaken met water en de ovenplaat ermee insmeren. De verhouding poeder/water staat altijd op de verpakking. Gebruik een brede, superzachte kwast (Haikkwast). Je smeert 4 of 5 dunne laagjes kruislings op de plaat, die je telkens even laat drogen. Het vloeibare –gekleurde - losmiddel bezinkt snel dus het is belangrijk tijdens het smeren te blijven doorroeren. Als alles droog is kun je met je vingers of een daskwast voorzichtig het oppervlak nog wat gladder maken. Mocht je over een compressor beschikken, dan kun je ook de vloeistof in een spuitpot doen en daarmee de plaat inspuiten. Dat geeft een gelijkmatig resultaat, maar wel wat meer rommel, aangezien je altijd buiten de plaat spuit, dus een flinke lap kranten onder/rondom de plaat is wel nodig.
 2. Na het aanbrengen van de natte primer wordt de plaat in de oven gestookt om de primer vast te zetten, een kwartiertje op 250 graden is voldoende. De primer is daarna wit. Gebruikelijk moet je na een stook de primer eraf wassen. Dit doe je met flink veel water en een schuursponsje. De plaat moet vervolgens weer volledig droog zijn alvorens een volgende keer gebruikt te kunnen worden. Omdat dit drogen erg lang duurt, is het handig als je tenminste 2 ovenplaten in bezit hebt, zodat je sneller door kunt werken.
 1. Thin fire ovenpapier. Dit papier (het meest gebruikt is het merk Bullseye) is een uitstekend losmiddel wat een superglad resultaat geeft aan het glas. Het gebruik is simpel: knip een stuk papier iets groter dan het werkstuk en leg het – met het logo naar beneden gericht -  op de ovenplaat. Het papier is voor eenmalig gebruik dus duurder in gebruik dan een primer, maar het resultaat is altijd perfect. Na gebruik verwijder je het verpulverde papier (draag een stofmasker) en de plaat is weer klaar voor een volgende stook.
 1. Glasfusing op keramisch papier. Dit papier laat zich omschrijven als een vilt, dit vilt is verkrijgbaar in diverse diktes en kan rechtsreeks op de bodem van de oven gelegd worden, u heeft dan geen ovenplaat nodig. Omdat het glas wel de neiging heeft hieraan vast te plakken, kunt u het beste met een zeefje een laagje shelfprimer in poedervorm op dit vilt strooien. De structuur van het vilt is grof, wat ook op het glas terugkomt. Verder is het handig te weten dat opaak glas makkelijker aan vilt zal hechten dan transparant glas.

Nieuw keramisch vilt moet altijd worden uitgestookt!  Het doel hiervan is om suikers en andere stoffen die in dit vilt zitten, te verbranden. Hiermee wordt tevens de “plak-neiging” van glas aan vilt verminderd. Stook hiervoor de oven met het vilt tot 700 graden op en laat hem daar een uur staan. Hou de ventilatiegaten van de oven open om de verbrandingsgassen te laten ontsnappen. Goede ventilatie is van groot belang en het is verstandig om zelf niet in de ruimte te blijven werken, aangezien het ook een behoorlijke stank veroorzaakt! Na deze stook is de oven klaar voor gebruik.

De levensduur van het vilt is sterk afhankelijk van hoe voorzichtig u het behandelt. Elke afdruk van vingers of drukpunten van glas blijven in het vilt zichtbaar, en deze beschadigingen kopiëren zich in het oppervlak van een volgend werkstuk. Ga er dus voorzichtig mee om en vul het laagje shelfprimer regelmatig aan voor het beste resultaat.

Een andere optie is om bovenop een 3 mm dik vilt een stuk ovenpapier te leggen. Na gebruik kun je dit héél voorzichtig verwijderen met een zachte kwast en een stofzuiger (op de allerlaagste zuigkracht). Op die manier heb je langer plezier van het vilt omdat je minder beschadigingen aan het oppervlak maakt.

Let op: zowel het ovenpapier als het vilt bevat keramisch materiaal, en dus bij inademing van stof hiervan is het schadelijk voor de longen. Gebruik altijd een stofmasker als je met vilt werkt, en als je gebruikt papier uit de oven verwijdert!

Tot slot nog een leuke tip:  als je vilt hebt dat echt is versleten, met deuken, gaten of scheuren, geen nood, hier kun je nog iets mee doen. Scheur het verder in kleine stukjes en bedek de ovenbodem met allemaal stukjes die elkaar overlappen. Als je hierop het glas gaat fusen (hoge stook) krijgt je onderkant een grove structuur, wat voor bepaalde objecten een schitterende meerwaarde biedt!

Aboneer je op de Fenix Nieuwsbrief

Laat hier je emailadres achter en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de branche. 

 • Fenix Groothandel

  Van der Heijdenstraat 1
  5081 CW  Hilvarenbeek (NL)
  Tel: +31 (0)13 590 90 37
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Fenix Winkel

  Besterdring 88
  5014 HM  Tilburg
  Tel: +31 (0)6 2160 1587
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  K.v.K.: 61140430
  IBAN: NL 60 ABNA 0469 2571 56
  BTW nr: NL854225808B01
  Algemene Voorwaarden

Openingstijden groothandel 

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

09.00 - 17.00
09.00 - 17.00
09.00 - 17.00
09.00 - 17.00
09.00 - 17.00
gesloten

Openingstijden Winkel

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

13.00 - 17.00
gesloten
gesloten
13.00 - 17.00
10.00 - 17.00
10.00 - 16.00

 

All rights reserved Fenix Glas BV 2020

Privacy & cookiestatement